top of page
  • Zdjęcie autoraMarcela Nowak

Vero i kuchnie Świata. Ciastka korzenne z rumem. 10.08.2022.


Pyszne, nie za słodkie. Korzenne z odrobiną rumu. Nie są miękkie, raczej twarde i chrupiące. Polecam do popołudniowej kawy lub herbaty. Przeczytałam gdzieś, że imbir zwiększa ukrwienie mózgu, wspomaga pamięć i koncentrację... Szkoda, że te ciastka powstały już po sesji...


Składniki:

2 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1,5 szklanki cukru pudru, 1,5 łyżki zmielonego cynamonu, 1/2 łyżeczki zmielonych goździków, łyżeczka przyprawy do pierników, 1 łyżka ekstraktu z wanilii, 180 g miękkiego masła, 1/3 szklanki jasnego rumu, 2 łyżeczki startej gałki muszkatałowej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią, 1jajko, cukier puder do obtoczenia

Wykonanie:

Zmieszać mąki, przyprawy, proszek do pieczenia. W osobnej misce masło utrzeć wraz z cukrami, dodać ekstrakt, jajko, stopniowo dolać rum (cały czas ucierając). Zagnieść kulę, zawinąć w folię, odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć ciasto, rozwałkować na grubość 3-4 mm i wycinać ciastka, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach przez około 12 minut. Po upieczeniu ułożyć na kratce, następnie jeszcze delikatnie ciepłe ciastka obtaczać w cukrze pudrze.

2 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page