top of page
  • Zdjęcie autoraMarcela Nowak

Vero i kuchnie Świata. Baci di dama. 25.07.2022



Ciao a tutti! Jest coś czego o mnie nie wiecie, a mianowicie - bardzo kocham Włochy... Dzisiejszy post będzie bardzo nietypowy, ponieważ piszę go będąc w Mediolanie! Znajduję się w pięknym, włoskim mieszkaniu pełnym rozmaitych antyków i ciekawych dzieł sztuki. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie wspomniała o kuchni... Jest piękna, bajeczna, typowo włoska. Jest tu masa garnków, talerzy, antycznych wag i dzbanów. Naturalnie pierwszą rzeczą, na którą zwróciłam uwagę była obecność... PIEKARNIKA! Nie mogłam przegapić takiej okazji... Czym prędzej wyruszyłam w podróż do sklepu. Zakupiłam niezbędne składniki i zabrałam się do pracy. I tak oto powstały prawdziwe włoskie ,,całuski damy"- prosto z przepisu wygrzebanego ze starej włoskiej księgi kucharskiej, która spoczywała na półce przykryta grubą warstwą kurzu. Chcąc podzielić się z Wami włoskim klimatem przygotowałam sporą dokumentację zdjęciową zarówno ciastek, jak i fragmentów mieszkania. Ps. Od dziś Baci di dama stają się moimi ulubionymi ciastkami!


Składniki: (na 2 blachy pojedynczych ciasteczek) 150 g mąki 00 (farina), 110 g cukru (zucchero), 150 g obranych migdałów (mandorle), 150 g masła (burro), szczypta soli (sale), otarta skórka z 1 pomarańczy (arancia), 150 g czekolady do topienia (Cioccolato fondente)


Wykonanie:

Migdały zmielić, dodać mąkę, cukier, pokrojone masło i otartą skórkę z dokładnie umytej pomarańczy, dosypać szczyptę soli. Całość zagnieść, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok. 40 minut. Po tym czasie z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, ukłać w równych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 135 stopniach na termoobiegu przez 17- 20 minut. Ciastek nie ściągać z blachy aż do ostygnięcia (gdy są ciepłe bardzo się kruszą). W tym czasie roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, przekładać ciastka. Gotowe Baci di dama polecam włożyć do lodówki na minimum 20 minut, by czekolada porządnie zastygła. Buon apetito!

9 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page