• Marcela Nowak

Vero i kuchnie Świata. Vegańskie chińskie pierożki. 18.07.2022


Do wykonania tych pierożków natchnęła mnie współpraca z jedną z moich ulubionych polskich marek kulinarnych- Polsoja. Od dłuższego czasu ich wyroby gościły w mojej kuchni.

Po otrzymaniu hojnie wyposażonej paczki od razu zabrałam się do gotowania!

Tak oto powstały wegańskie pierożki, które zarówno mnie, jak i mojej rodzinie bardzo przypadły do gustu. Moim zdaniem są dużo smaczniejsze od tradycyjnych. Tofu wspaniale komponuje się z groszkiem, a chińska przyprawa 5 smaków nadaje całości niesamowitego wyrazu.

Polecam gorąco!


Składniki: (ok 15 pierożków)

ciasto:

1,5 szklanki mąki

ciepła woda

sól

farsz:

1 opakowanie tofu tradycyjnego Polsoja

1 mała puszka groszku

1 łyżeczka przyprawy 5 smaków

2 łyżeczki sosu sojowego

1 łyżeczka oleju kokosowego

Wykonanie:


Quinoę ugotować, ostudzić. Grzyby opłukać, zalać wrzątkiem, doprawić sosem sojowym. Po kilku minutach odcedzić i pokroić. Suche płaty Nori zalać wrzątkiem, doprawić sosem sojowym, odstawić aż do zmięknięcia, następnie wyciągnąć i pokroić w podłużne paski. Tofu pokroić, wsypać do miski. Zmieszać z posiekaną oshinko, sałatą i grzybami. Dodać ostudzoną quinoę i kaszę, polać olejem sezamowym, dokładnie wymieszać. Pod koniec wsypać słonecznik i maliny.


Bardzo delikatnie zmieszać. Włożyć do lodówki na 30 minut.

3 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie