Marcela Nowak
Vero i kuchnie Świata. Vegańskie chińskie pierożki. 18.07.2022

Do wykonania tych pierożków natchnęła mnie współpraca z jedną z moich ulubionych polskich marek kulinarnych- Polsoja. Od dłuższego czasu ich wyroby gościły w mojej kuchni.
Po otrzymaniu hojnie wyposażonej paczki od razu zabrałam się do gotowania!
Tak oto powstały wegańskie pierożki, które zarówno mnie, jak i mojej rodzinie bardzo przypadły do gustu. Moim zdaniem są dużo smaczniejsze od tradycyjnych. Tofu wspaniale komponuje się z groszkiem, a chińska przyprawa 5 smaków nadaje całości niesamowitego wyrazu.
Polecam gorąco!
Składniki: (ok 15 pierożków)
ciasto:
1,5 szklanki mąki
ciepła woda
sól
farsz:
1 opakowanie tofu tradycyjnego Polsoja
1 mała puszka groszku
1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka oleju kokosowego
Wykonanie:
Quinoę ugotować, ostudzić. Grzyby opłukać, zalać wrzątkiem, doprawić sosem sojowym. Po kilku minutach odcedzić i pokroić. Suche płaty Nori zalać wrzątkiem, doprawić sosem sojowym, odstawić aż do zmięknięcia, następnie wyciągnąć i pokroić w podłużne paski. Tofu pokroić, wsypać do miski. Zmieszać z posiekaną oshinko, sałatą i grzybami. Dodać ostudzoną quinoę i kaszę, polać olejem sezamowym, dokładnie wymieszać. Pod koniec wsypać słonecznik i maliny.
Bardzo delikatnie zmieszać. Włożyć do lodówki na 30 minut.