• Marcela Nowak

Vero i kuchnie Świata. Tofurnik pistacjowy.

Oto kolejny przepis, który powstał dzięki przepysznemu Tofu marki Polsoja. Przyznam szczerze, że ,,tofurnik" - wegański sernik z tofu - był dla mnie totalną nowością i kompletną improwizacją.

W trakcie przygotowań przychodziły mi do głowy pomysły na składniki, które w rezultacie dały niesamowicie smaczny i oryginalny smak. Gorąco polecam miłośnikom kulinarnych eksperymentów oraz wielbicielom niekonwencjonalnych smaków!


Składniki:

1,5 szklanki mąki przenne

3 łyżki kakao

4-6 łyżek cukru pudru

1/4 szklanki oleju kokosowegotofurnik:

3 kostki tofu naturalnego Polsoja

250 g pistacji ( w łupinach)

1 puszka mleczka kokosowego (schłodzonego)

8 kopiastych łyżek cukru pudru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie budyniu waniliowego

Wykonanie:

spód: Mąkę, cukier i kakao mieszamy, dodajemy olej, wyrabiamy kruche ciasto, które wgniatamy w spód formy o średnicy 20 cm. tofurnik: Pistacje pozbawić łupinek, zmielić bardzo dokładnie. Tofu odsączyć. Mleczko kokosowe oddzielić od ,,śmietanki". Śmietankę kokosową, tofu, budyń, cukier i proszek do pieczenia połączyć z pistacjami (najlepiej zmiksować). Całość wylać na kruchy spód. Piec w temperaturze 180 stopni polewa: Masło kakaowe roztopić w kąpieli wodnej. Cukier, mleko przesiać, dodać do masła, mieszać aż do połączenia wszystkich składników. Polać sernik, wierzch posypać posiekanymi pistacjami! Polecam schłodzić przed podaniem.

Biała polewa:

1/3 szklanki cukru pudru 1/3 szklanki masła kakaowego 1 łyżka mleka sojowego w proszku

pistacje do ozdoby


3 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie