W czasie, kiedy słońce daje nam się we znaki i marzymy o czymś lekkim i orzeźwiającym na lunch. Pełna witamin, niezwykle smaczna, z moim ukochanym sosem winegret...Polecam!
Składniki:
Sałatka: 1 pęczek zielonych szparagów, 2 jajka, 1 awokado, ok. 4 średnie ziemniaki, mix sałat (mój był z bratkami), słonecznik prażony Sos winegret: 1 łyżka musztardy, 2-3 łyżki soku z cytryny, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, 1 łyżka miodu, oliwa z oliwek Wykonanie:
Sałatka: Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki i ugotować w osolonej wodzie. Szparagi dokładnie umyć, gotować na parze przez ok. 3-4 minuty. Jajka ugotować na półmiękko. Powyższe składniki ostudzić i wraz z awokado pokroić na duże kawałki (by awokado nie zciemniało skropiłam go cytryną). Wymieszać wszystko wraz z sałatą, posypać słonecznikiem, polać sosem. Włożyć do lodówki. Sos winegret: Do soku z cytryny dodajemy sól i pieprz (w oliwie sól się nie rozpuści!). Dodać zioła prowansalskie, miód, musztardę, żółtko (dzięki jemu składniki łatwiej się łączą) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Do podanych składników dolać oliwę w proporcji 3:1, dokładnie wymieszać.
Comments