• Marcela Nowak

Vero i kuchnie Świata. Razowe calzone z mięsem. 28.07.2022


Czy jesteście fanami pizzy? My zdecydowanie. Calzone jest niczym innym jak pizzą w kształcie pieroga. Zdrowe, pyszne i sycące danie w wersji razowej. Coś dla fanów zdrowej kuchni. Mięsny farsz idealnie pasuje do przepysznego ciasta. To moja propozycja na niedzielny obiad dla całej familii!

Składniki:

Ciasto: 260 g mąki razowej, 200 g mąki pszennej, łyżeczka soli, pieprz, bazylia, oregano, 10-12 g suszonych drożdży, 2,5 łyżki oliwy z rozmarynem, 250 ml ciepłego mleka 3,2 %

Farsz: 250 dag mięsa mielonego z indyka, zielone oliwki, ząbek czosnku, sól, piepsz, oregano, rozmaryn, bazylia, puszka krojonych pomidorów, 1/3 szklanki ryżu do risotto (objętość przed ugotowaniem), 1,5 łyżki kaparów, mała cebula, kurkuma, kilka łyżek oliwy, jajko, kawałek sera Grana Padano

Wykonanie:


Mąki zmieszać z drożdżami, oliwą, przyprawami. Dodać ciepłe, lecz nie parzące mleko. Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość. W międzyczasie przygotować farsz. Cebulkę posiekać i podsmażyć na kilku łyżkach oliwy, dodać mięso, pomidory, posiekane oliwki, kapary, czosnek przeciśnięty przez praskę. Ryż ugotować z łyżeczką kurkumy, dodać do farszu, doprawić wszystko solą, pieprzem oraz przyprawami. Smażyć do momentu odparowania wody. Ciasto podzielić na 6 części, rozwałkować placki. Na każdy placek nałożyć farsz oraz 2 łyżki startego sera. Zakleić. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 175 stopniach przez 25 minut.

5 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie