• Marcela Nowak

Vero i kuchnie Świata. Pstrąg faszerowany kaszą jętrzmnienną 10.08.2022


Przyznam szczerze, był to eksperyment kulinarny. Połączenie ryby z jęczmienną kaszą i fasolką było dla mnie nowością. Okazało się strzałem w 10! Gorąco polecam. Przepis jest proste a wykonanie dość szybkie. Moje motto: W życiu warto spróbować wszytskiego!


Składniki :

2 pstrągi, passata z pomidorów, cytryna, sól, pieprz, bazylia, sproszkowane suszone pomidory, oregano, woreczek kaszy jęczmiennej, 3/4 puszki czerwonej fasolki, 1/2 cebuli, ok. 2 łyżeczki masła,

olej z orzechów włoskich, sos sojowy, 5-10 dag potartego żółtego sera,


Wykonanie:

Pstrągi pozbaw łusek, odetnij głowy i płetwy, posól, popieprz

i oprósz przyprawami zmieszanymi z passatą.

Odstaw na ok. 15 min. W międzyczasie posiekaj cebulę, podsmaż chwilkę na odrobinie oleju z orzechów włoskich. Dodaj ugotowaną wcześniej kaszę. Gdy wszstko się podgrzeje połącz z serem

i fasolką. Dopraw do smaku sosem sojowym. Farszem napełnij ryby, na wierzchu połóż odrobinę masła oraz listek bazylii. Zawiń w folię. Piecz w naczyniu żaroodpornym przez 25 min

w 180 stopniach. Podawaj w towarzystwie świeżej cytryny.

1 wyświetlenie0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie