• Marcela Nowak

Vero i kuchnie Świata. Pomidorowe naleśniki z szynką parmeńską i serem. 27.07.2022.


Dzisiaj na obiad serwuję naleśniki. Przeczytałam, że wynaleziono je we Florencji, więc postanowiłam nadać im włoskiego charakteru. Oto mój pomysł na szybki, lecz dość efektowny obiad. Przepiękny kolor uzyskujemy poprzez dodanie koncentratu pomidorowego. Według mojej mamy jest to poważna konkurecnja dla Tortilli.W środku znajduje się pyszna parmeńska szynka oraz włoski ser. Kwintesencja kuchni włoskiej w polskim wydaniu


Składniki:

na ciasto:

250 ml mleka,

5 łyżeczek koncentratu pomidorowego,

3/4 szklanki mąki,

2 jajka,

oregano, sól, pieprz,

1,5 łyżki oliwy z oliwek

pasta czosnkowa

na farsz:

ser żółty podpuszczkowy dojrzewający,

ser podpuszczkowy dojrzewający,

sałata, szynka parmeńska


Wykonanie:

Mleko zmieszać z jajkami i oliwą, dodać mąkę, oregano, koncentrat i pastę czosnkową. Wymieszać na gładką masę. Doprawić do smaku.

Rozgrzaną patelnię minimalnie nasmarować tłuszczem (ja użyłam oliwy tylko przed pierwszym naleśnikiem). Smażyć naleśniki.

Każdego naleśnika posmarować majonezem

(u mnie domowy - zobacz: Majonez z oliwy z oliwek), wyłożyć liśćmi sałaty, serem pociętym na cieńkie paski i szynką. Zawinąć.

Można podawać na zimno, lub zapiec w piekarniku.

2 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie