• Marcela Nowak

Vero i kuchnie Świata. Pleśniak z jabłkami. 21.07.2022


Ciasto chciałabym zadedykować mojej mamie. W dzieciństwie jabłkowy pleśniak był jej popisowym numerem. Gdy byłam jeszcze dzieckiem w każdy niedzielny poranek budził mnie słodki zapach świeżego, jeszcze ciepłego ciasta. Choć od tamtego czasu minęło już kilka dobrych lat, wciąż pamiętam jego smak. Dzisiaj postarałam się odtworzyć przepis z mojego dzieciństwa. Z powodzeniem! Ciasto jest fantastyczne! Wielką frajdę miałam dziś z rodzicami, kiedy to wspólnie zasiedliśmy do stołu i raczyliśmy się deserem.


Składniki:

ciasto: 2 szklanki mąki, 135 g masła, 3 żółtka, 0,5 szklanki drobnego cukru, 2-3 łyżki kakao pianka białkowa: 4-5 łyżek cukru pudru, 3 białka masa jabłkowa: 4-5 średnich jabłek cynamon łyżka masła, 3-4 łyżki cukru pudru


Wykonanie:

masa jabłkowa: Jabłka umyć, obrać, pokroić w paski. Uprażyć wraz z cynamonem, 3-4 łyżkami cukru pudru i łyżką masła. Gdy jabłka zmiękną odstawić do wystygnięcia. ciasto: Mąkę, masło, żółtka, proszek do pieczenia, cukier i cukier puder zagnieść w elastyczne ciasto. Podzielić na 3 części: największą, średnią i najmniejszą. Do średniej dodać kakao, zagnieść ponownie. Każdą część osobno zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. pianka białkowa: Białka ubić na sztywną pianę, dodać do niej cukier puder Formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem, opruszyć bułką tartą. Wykładać kolejno warstwy: 1. Rozwałkowana warstwa ciasta największa 2. Masa jabłkowa 3. ,,Szczypana" część ciemna 4. Piana z białek 5. Szczypana najmniejsza część ciasta

Ciasto piec w temperaturze 170 stopni przez 40-45 minut. Gdy widzimy, że ciasto zbyt bardzo się rumieni można przykryć je folią aluminiową. Wystudzić.

7 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie