top of page
Zdjęcie autoraMarcela Nowak

Vero i kuchnie Świata. Jogurtowe batony owsiane. 27.07.2022




Oto gratka dla fanów zdrowej diety.Przepyszne batoniki owsiane. Perfekcyjne jako przekąska po treningu, drugie śniadanie lub podwieczorek. To moja alternatywa dla kupnych ciastek ,,fit". Nie zawierają cukru, więc spokojnie mogą się nimi raczyć osoby dbające o linię. Gorąco polecam!


Składniki:

180 g jogurtu greckiego, 3/4 szklanki płatków owsianych, 50 g wiórków kokosowych, 50 g pestek słonecznika, 100 g suszonej żurawiny, 50 g rodzynek, 100 g mielonych orzechów laskowych, garść zmielonych orzechów nerkowca , 5 łyżek miodu ( lub więcej), + opcjonalnie biała czekolada,


Wykonanie:


Wszystkie składniki wymieszać miodem dosłodzić do smaku. Jeśli masa jest zbyt sucha dodać więcej jogurtu bądź miodu (można również dodać łyżkę masła orzechowego). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę, ugnieść, wyrównać. Piec w temperaturze 175 stopni przez ok. 30-40 minut. (Ja swoje piekłam dłużej. Chciałam żeby były bardziej chrupiące). Opcjonalnie batony można maczać w rozpuszczonej białej czekoladzie, układać czekoladą do góry, aby zastygła.

2 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page