• Marcela Nowak

Vero i kuchnie Świata. Czekoladowy wieniec drożdżowy z orzechami. 25.07.2022.


Bardzo efektowne ciasto. Smakuje jak gigantyczna, czekoladowo-orzechowa drożdżówka. Udekorowana najpyszniejszym lukrem wręcz rozpływa się w ustach. Jest dość pracochłonna, jednak efekt końcowy z pewnością wynagrodzi Wam trud włożony w przygotowania.

Składniki


na ciasto: 3 szklanki mąki, 3-4 łyżki kakao, 14 g suchych drożdży, szklanka mleka, 1 szklanka cukru, 1 całe jajko, 1 białko


na nadzienie: 100 g posiekanych orzechów włoskich, ok. 180 g posiekanej czekolady (dałam 100 g gorzkiej, 80 mlecznej), 40-50 g masła 5-6 łyżek cukru

do posmarowania: żółtko, 2 łyżki mleka + lukier


Wykonanie:


Mleko podgrzać do temperatury ciała, dodać drożdże i łyżkę cukru, zmieszać. Odstawić na ok. 10 minut aż drożdże zaczną ,,pracować". Mąkę wraz z kakaem przesiać przez sito, dodać wyrośnięty rozczyn oraz jajka. Zagnieść ciasto, starając się nie podsypywać dużą ilością mąki (polecam wyrabiać przy użyciu miksera z hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego). Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny, aż do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 60x30 cm, grubości ok. 0,5 cm.


Masło roztopić, posmarować nim ciasto, posypać cukrem, czekoladą oraz orzechami. Zwinąć w roladę, przeciąć nożem wzdłuż, pozostawiając jeden koniec nieprzecięty. Ramiona zapleść ze sobą, zwinąć wieniec. Umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić do napuszenia w ciepłe miejsce.


Przed pieczeniem posmarować żółtkiem rozbełtanym z 2 łyżkami mleka. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut. Po ostudzeniu udekorować lukrem.

9 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie