top of page
Zdjęcie autoraMarcela Nowak

Vero i kuchnie Świata. Czekoladowa pokusa. 28.07.2022


Coś dla prawdziwych czekoladoholików! Ciasto jest obłędnie kakaowe. O dziwo, w konsystencji nie przypomina brownie. Zaliczyłabym je do tych ,,lekkich" i wilgotnych. Nie należy do ciast ekstremalnie słodkich. Przełożone najpyszniejszym kremem, który idealnie współgra z malinową marmoladą. Nadaje się na wszystkie okazje, spokojnie może zastąpić tort. To jedne z najsmaczniejszych ciast jakie udało mi się zrobić w ciągu ostatnich tygodni! Gorąco polecam! Naprawdę warto...


Składniki:

Ciasto: 160 g mąki pszennej, 65 g gorzkiej czekolady (min.70 %), 90 g kakao, 200 ml wrzątku, 100 g masła, 1,5 łyżeczki proszki do pieczenia, 230 g cukru do wypieków, 50 g cukru trzcinowego, 3 jajka, 250 ml mleka kokosowego

Krem: 250 g serka mascarpone, 200 g śmietanki 36%, niecała szklanka cukru pudru, 100 g wiórków kokosowych, 4 łyżki likieru kokosowego + dowolna marmolada lub dżem (u mnie malinowa)

Polewa: 150 g śmietanki kokosowej, ok. 2 tabliczki ciemnej czekolady

Wykonanie:


Ciasto: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, zmieszać z kakaem i wrzątkiem, odstawić do ostygnięcia. W międzyczasie oba cukry utrzeć z roztopionym i ostudzonym masłem, wbić jajka. Do osobnej miski przesiać mąkę, połączyć z proszkiem i sodą, dodać do reszty masy, wymieszać. Całość połączyć z ostudzoną masą kakaową i mlekiem kokosowym. Ciasto będzie nieco rzadkie, ale nie należy się tym przejmować. Piekłam w formie o średnicy 26 cm, w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przeciąć na pół. Krem: Ubić schłodzoną kremówkę, dodać mascarpone. Ostrożnie dosypać cukier i wiórki, wlać likier. Ciasto przełożyć kremem, następnie marmoladą. Polewa: W kąpieli parowej rozpuścić czekoladę, dodać śmietankę kokosową, wymieszać. Ciepłą polewą udekorować ciasto.



3 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page