• Marcela Nowak

Vero i kuchnie Świata. Chleb paprykowy ze śliwką . 19.07.2022.


Chleb ze śliwką od zawsze królował w ścisłej czołówce moich ulubionych wypieków. Od dawna zbierałam się do upieczenia własnego. Przyznam szczerze - zależało mi na czasie. Oto przepis na pyszny, prosty i bardzo szybki chleb. Wilgotny, o delikatnym aromacie słodkiej papryki. Całość dopełniają śliwki, które idealnie podkreślają jego nietypowy smak. Jeśli lubicie tego rodzaju wypieki- nie wahajcie się upiec!


Składniki:

15 g świeżych drożdży, łyżeczka cukru, kilka łyżek mleka mleka, 1,5 szklanki mąki pszennej

(można zmieszać z razową), 1,5 łyżki oleju z orzechów włoskich, pół szklanki zmielonych orzechów włoskich, pół szklanki wody, śliwki suszone, 3/4 łyżeczki soli, łyżeczka słodkiej papryki

Z drożdży zrobić rozczyn. Podgrzać mleko do temperatury ciała, zmieszać z drożdżami i łyżeczką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Mąkę przesiać, połączyć z orzechami, papryką, olejem, wodą, gotowym zaczynem z drożdży, solą. Wyrobić zwarte ciasto, w miarę równomiernie umieścić w nim śliwki. Uformować w bochenek. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć na niej chleb, odstawić w ciepłe miesce* na ok. 1-1,5 godziny (aż do podwojenia objętości). Gdy ciasto wyrośnie piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Piec chleb ok 30-35 minut na termoobiegu.


*Ja ciasta drożdżowe zawsze ,,wyrastam" w piekarniku ustawionym na temp. 50 stopni. Przed pieczeniem wyciągam na zewnątrz na czas nagrzewania piekarnika do temperatury pieczenia.

9 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie