• Marcela Nowak

Vero i kuchnie Świata. Cake pops. 27.07.2022


Postanowiłam pokusić się o coś innego, oryginalnego. Z początku myślałam z zwykłych pralinkach, jednak ostatecznie zdecydowałam się na Cake Pops. Są to ciasteczka na patyku. Niezwykle popularne w Stanach Zjednoczonych, miejmy nadzieję, że wkrótce zawitają i do naszych sklepów.


Są wspaniałe! Idealne na przyjęcia oraz jako prezent.


Składniki:


pół tabliczki białej czekolady,

125 g serka mascarpone,

3 łyżki cukru,

200 g biszkoptów,

łyżeczka ekstraktu z wanilii,

cukier z prawdziwą wanilią

2 łyżki miękkiego masła

+ czekolada do pokrycia

Wykonanie:


Wszystkie składniki oprócz czekolady zmiksować na gładką masę.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, połączyć z resztą. Włożyć do lodówki na 30-50 minut.

Po schłodzeniu z ciasta formować kuleczki.

Roztopić kolejną porcję czekolady.


*Ja do cake popsów użyłam patyczków do szaszłyków

(odciełam ostry koniec).


Patyczki maczać w czekoladzie i wbijać do kulek mniej więcej do 3/4 ich głębokości.

Ponownie schłodzić.

Maczać w czekoladzie otrząsając całość z nadmiaru czekolady, dowolnie ozdobić.

Schłodzić.


Opcja dla lodożerców- cake popsy można z pomyślnością mrozić i serwować jako najpyszniejsze lody ciasteczkowe!

3 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie