top of page
Zdjęcie autoraMarcela Nowak

Vero i kuchnie Świata. Torta z marchwią , cebulą i bakłażanem 22.07.2022


Tarta, która zdecydowanie chwyta za oko! Wbrew pozorom jej przygotowanie nie jest bardzo trudne, jednak wymaga czasu. Moim zdaniem warta poświęcenia dłuższej chwili. Walory estetyczne oraz smakowe plasują ją w pierwszej piątce na liście moich ulubionych wytrawnych wypieków. Najlepiej smakuje na ciepło. Idealna na przyjęcia lub jako codzienny obiad.


Składniki:

kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki, 120 g masła, żółtko, łyżeczka soli, pieprz, 60 ml wody farsz: cukinia, 1/2 bakłażana, duża marchew, 150 ml śmietany 30 %, jajko, 100 g startej mozarelli, 2 łyżeczki kardamonu, pół ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę, sól, pieprz, oliwa z oliwek

Masło pokroić w paski, połączyć z mąką, żółtkiem, solą, pieprzem i wodą. Wyrobić ciasto, uformować w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. (Kruche ciasto zazwyczaj wyrabiam rękami). Po schłodzeniu ciastem wyłożyć wysmarowaną tłuszczem formę do tarty.

Na wierzch położyć papier do pieczenia i obciążyć ryżem/fasoą/grochem. Piec w 190 stopniach przez ok. 15 minut. Po 15 minutach ściągnąć z ciasta ryż oraz papier i dopiec jeszcze 5 minut. Wyciągnąć z piekarnika.

Farsz: Śmietanę oraz jajko wlać do miseczki, rozbełtać widelcem, zmieszać z potartą mozarellą, kardamonem, czosniem, pieprzem i solą. Całość wylać na ostudzoną tartę. Warzywa umyć, przekroić wzdłuż, następnie obieraczką ,,kroić na plasteki wysokie na ok. 1-1,5 cm. Układać naprzemiennie zaczynając od zewnątrz. Całość skropić oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 20-25 minut. Tartę podawać podgrzaną.

2 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

コメント


bottom of page