Tarta, która zdecydowanie chwyta za oko! Wbrew pozorom jej przygotowanie nie jest bardzo trudne, jednak wymaga czasu. Moim zdaniem warta poświęcenia dłuższej chwili. Walory estetyczne oraz smakowe plasują ją w pierwszej piątce na liście moich ulubionych wytrawnych wypieków. Najlepiej smakuje na ciepło. Idealna na przyjęcia lub jako codzienny obiad.
Składniki:
kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki, 120 g masła, żółtko, łyżeczka soli, pieprz, 60 ml wody farsz: cukinia, 1/2 bakłażana, duża marchew, 150 ml śmietany 30 %, jajko, 100 g startej mozarelli, 2 łyżeczki kardamonu, pół ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę, sól, pieprz, oliwa z oliwek
Masło pokroić w paski, połączyć z mąką, żółtkiem, solą, pieprzem i wodą. Wyrobić ciasto, uformować w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. (Kruche ciasto zazwyczaj wyrabiam rękami). Po schłodzeniu ciastem wyłożyć wysmarowaną tłuszczem formę do tarty.
Na wierzch położyć papier do pieczenia i obciążyć ryżem/fasoą/grochem. Piec w 190 stopniach przez ok. 15 minut. Po 15 minutach ściągnąć z ciasta ryż oraz papier i dopiec jeszcze 5 minut. Wyciągnąć z piekarnika.
Farsz: Śmietanę oraz jajko wlać do miseczki, rozbełtać widelcem, zmieszać z potartą mozarellą, kardamonem, czosniem, pieprzem i solą. Całość wylać na ostudzoną tartę. Warzywa umyć, przekroić wzdłuż, następnie obieraczką ,,kroić na plasteki wysokie na ok. 1-1,5 cm. Układać naprzemiennie zaczynając od zewnątrz. Całość skropić oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 20-25 minut. Tartę podawać podgrzaną.
コメント