• Marcela Nowak

Vero i kuchnie Świata. Tarta z pomidorami i mozarellą. 29.07.2022.


Szybka, pachnąca, wyśmienita! Idealna na szybki obiad lub niespodziewaną wizytę gości. Bardzo prosta w wykonaniu! Przywodzi na myśl wakacje. Idealnie pasuje do lampki schłodzonego, białego wina. Najlepsza zaraz po upieczeniu.


Składniki:

1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (450 g), pasta z pomidorów, bazylii i oliwy, 2 duże pomidory, 2 kulki mozarelli, 150 g sera pleśniowego Camembert, bazylia, oregano, oliwa z oliwek, mała cebula

Ciasto rozmrozić. Naoliwić formę do tarty, wgnieść w nią ciasto (zostawiając 1-2 płaty na dekorację). Ciasto obciążyć by nie urosło. Podpiec w piekarniku przez ok. 8 minut, w temperaturze 200 stopni. W tym czasie pokroić mozarellę, Camembert oraz pomidora. Cebulę pokroić w drobne kostki. Gdy ciasto będzie podpieczone wysmarować je pastą z pomidorów, wyłożyć mozarellą, serem, na wierzch położyć plastry pomidora, obsypać cebulką, opruszyć bazylią i oregano, skropić oliwą. Ozdobić paskami z pozostałej części ciasta. Piec przez kolejne 12- 14 minut.

9 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie