• Anna Pawlik-Gonera

Vero i kuchnie Świata. Spaghetti alla Tarantina 15.07.2022

Dziś Vero 150 zaprasza nas w kulinarną podróż na południe Włoch do Salento. Gościmy dziś u Magdy, która mieszka tu już od 15 lat. Od dziecka gotowanie było Jej pasją a kochając Włocha oznacza również zakochać się we włoskiej kuchni. Zapraszamy na spaghetti alla Taratina

Spaghetti alla Tarantina - Spaghetti z małżami w sosie pomidorowym 320 g Spaghetti 1 kg małży 300 g przecieru pomidorowego lub pomidory pelati 1 ząbek czosnku 1 świeże chili świeża pietruszka Świeża bazylia 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin sól i pieprz w ziarnach Przygotwanie: Umyj małże, usuwając złamane lub częściowo otwarte.Jeśli małża po delikatnym stuknięciu się zamyka, to znaczy ,że jest żywa i nadaje się do spożycia. Jeśli nie to ją wyrzucamy. Następnie wyczyść je, odrywając wychodzący filament (bisiorek) . Można do tego użyć twardej szczoteczki lub drucianki. Następnie włóż je do miski z zimną wodą, a następnie opłucz pod bieżącą wodą. Przełóż małże do dużego rondla z szerokim dnem i przykryj. Postaw je na średnim ogniu, od czasu do czasu potrząsając rondelkiem, wyjmij je, gdy się otworzą. Obierz prawie wszystkie małże, a niektóre zostaw w muszlach. Drobno posiekaj czosnek i smaż go na dużej patelni typu wok na oleju przez około 1 minutę na małym ogniu. Dodaj przecier pomidorowy lub pomidory pelati i gotuj przez około 15-20 minut na bardzo małym ogniu, w razie potrzeby dodając trochę wody z małży. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną czerwoną paprykę i kilka listków bazylii, następnie dodaj małże. W międzyczasie ugotuj spaghetti w lekko osolonej wrzącej wodzie, al. dente. Dodaj makaron spaghetti do sosu, dopraw świeżo zmielonym pieprzem i gotuj przez około minuty na dużym ogniu. . Podawaj na gorąco, po udekorowaniu posiekaną natką pietruszki. Nie zapomnij posypać parmezanem.


15 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie