• Marcela Nowak

Vero i kuchnie Świata. Sernikobrownie z kokosową nutą. 28.07.2022


Dziś miał być dzień wolny od pieczenia, ale zaistniała sytuacja zmusiła mnie do kolejnego kulinarnego wyzwania. Wczoraj na stole gościły przepyszne walentynkowe ciasteczka... Zasmakowały wszystkim bez wyjątku, jednak w szczególności przypadły do gustu mojej suczce. Podczas nieobecności domowników Carmie podkradła się do stołu, radośnie wskoczyła na sam jego środek i strąciła z niego szklaną miskę z ciastkami. Gdy naczynie roztrzaskało się na kilkaset kawałków, umiejętnie oddzieliła szkło od ciastek. Precyzja wykonania tego zadania była brawurowa- gdybym sama nie umieściła słodyczy w misce, byłabym pewna, że stała pusta. Tak oto Carmie zaprezentowała nam kolejną umiejętność, która plasuje ją na czele listy kandydujących do pracy w cyrku. Myślę, że w ciepłym, miłym domu ten pies się po prostu marnuje... W związku z powyższym, postanowiłam ponownie przywdziać fartuch kuchenny i grzecznie pomaszerowałam do kuchni, gotowa, by w pocie i łzach stworzyć kolejny deser. -Tato, na co masz ochotę? -Na brownie. A ty mamo? -Na sernik Postawmy na kompromis. W ten sposób w dzisiejszym menu zagościło Serniko-brownie. Najszybszy wypiek, jaki udało mi się zrobić w tym tygodniu. Połączenie masy sernikowej i czekoladowego brownie z nutką kokosa- bajka! Sernik jest bardzo prosty w wykonaniu i co najważniejsze- niesamowicie smaczny!

Brownie: 5 jajek, 200 g masła, 50-70 g oleju, 200 g mlecznej czekolady (dałam 100 mlecznej, 100 gorzkiej) 3 łyżki kakao, 350 g cukru pudru 180 g mąk

Sernik:

pół kilo twarogu półtłustego (3 razy zmielonego), 120 g cukru pudru, 2 jajka, opakowanie cukru z prawdziwą wanilią, 1 łyżka ekstraktu z wanilii, 150 g wiórków kokosowych 5 kopiastycz łyżek cukru pudru

Wykonanie:

Brownie: Czekoladę roztopić w kąpieli parowej, ostudzić. W osobnej misce masło utrzeć z cukrem pudrem, wlać olej, dodać kakao, wbić jajka, wsypać mąkę. Ciasto podzielić na dwie części. Połowę wylać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. (Ja piekłam w formie o średnicy 26 cm). Sernik: Ser utrzeć z cukrem pudrem, pojedynczo wbijać jajka, jednocześnie mieszając masę. Dodać ekstrakt i cukier z prawdziwą wanilią. W osobnej misce zmieszać wiórki kokosowe wraz z pozostałym cukrem pudrem. Masę serową wyłożyć na brownie, opruszyć wiórkami z cukrem, na wierzch wylać pozostałą część masy czekoladowej. Piec przez 55-60 minut w 170 stopniach. Studzić w uchylonym piekarniku.

Schłodzić przed podaniem.

1 wyświetlenie0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie