Bardzo smaczny sernik. Uważam, że wszystkie składniki idealnie współgrają ze sobą i nadają całości oryginalny charakter. Nie jest przesłodzony, a śmietankowa masa świetnie komponuje się z mocno kakaowym spodem brownie. Maliny nadają całości słodyczy i delikatnej kwaskowatości. Czekoladowy spód brownie z powodzeniem można upiec jako osobne ciasto, ciesząc się głębią
i intensywnością prawdziwego kakao.
Składniki:
na spód brownie: 1/2 szklanki mąki, 9 łyżek kakao, szklanka cukru do wypieków, 110 g masła, 3 jajka na masę serową: 1 kg sera twarogowego na sernik 4 jajka 3 białka 1 i 1/3 szklanki śmietany kremówki 30% 1 i 1/2 szklanki cukru do wypieków, 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, + maliny + biała czekolada do dekoracji
Wykonanie:
Spód brownie W rondlu roztopić masło, zmieszać z kakao, ostudzić. Mąkę połączyć z kakaem, cukrem, wbić jajka dolać ostudzoe masło, zmiksować na gładką masę. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem, opruszyć bułką tartą, przelać do niej ciasto. Piec ok. 25 minut w temp. 175 stopni.
Wyjąć z piekarnika.
Masa serowa: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W mikserze utrzeć ser razem z całymi jajkami, dodać cukier, kremówkę i ekstrakt z wanilii. Nie mieszać zbyt długo, by masa zbytnio się nie napowietrzyła. Pod koniec dodać maliny, wylać całość na upieczony spód brownie, wyrównać. Piec w temperaturze 130 stopni ok. 1 godzinę 40 minut. (ja na ostatnie 20 minut przykryłam górę sernika folią aluminiową, by zapobiec przypaleniu góry. Studzić w piekarniku. Po wystudzeniu udekorować białą czekoladą. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Comentários