• Marcela Nowak

Vero i kuchnie Świata. Sernik daktylowy. 15.07.2022


Z przyjemnością chciałabym pochwalić się kolejną współpracą, jaką udało mi się nawiązać. Mowa o wspaniałym sklepie internetowym SKWORCU, który bardzo szczodrze obdarował mnie

swoimi wspaniałymi produktami. Przyznam szczerze, produktów było tyle, że nie wiedziałam

od czego zacząć! Na szczęście trafiła się okazja na upieczenie pysznego sernika! To znacznie ułatwiło mi podjęcie decyzji dotyczącej ingrediencji - sernik daktylowy z korzenną nutą ! Sernik jest pyszny, wilgotny, aromatyczny, z delikatnie wyczuwalnymi przyprawami. Dobra wiadomość dla stroniących od cukru- można z niego całkowicie zrezygnować, bo daktyle same w sobie są słodkie.


Składniki:

250 g ciastek kakaowych, 105 g masła, 1/3 szklanki wiórków kokosowych, 720 g sera na serniki, 200 g daktyli firmy SKWORCU (bez pestek), 120 g cukru brązowego, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 5 jajek, łyżeczka przyprawy do pierników,

3/4 szklanki brązowego cukru,

150 g masła,

2 łyżki kakao,

3/4 szklanki śmietanki 30%


Wykonanie:

spód: Miękkie masło pokroić na małe kawałeczki, umieścić w misie blendera wraz z ciastkami, masłem i wiórkami kokosowymi, zmiksować. Formę o średnicy 26 cm wysmarować masłem, opruszyć bułką tartą. Gdy masa będzie jednolita wgnieść ją w spód formy.

sernik: Daktyle pokroić, umieścić w rondelku z wrzącą wodą, dodać przyprawę do pierników, zagotować. Gdy daktyle wchłoną trochę wody ściągnąć z ognia, ostudzić i odcedzić. Zmiksować na gładką masę, dodać ser, jajka, cukier i mąkę. Krótko wymieszać - do połączenia składników (jeśli czujemy niedosyt przypraw można spokojnie dosypać jeszcze pół łyżeczki). Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Piec w tempera-turze 180 stopni przez ok. godzinę. By po upieczeniu sernik drastycznie nie opadł studzić w delikatnie uchylonym piekarniku.

polewa: W rondelku roztopić masło, dodać kakao. Gdy wszystkie grudki znikną wsypać cukier, mieszać aż do rozpuszczenia. Na koniec dodać śmietankę, gotować ok. 15 minut na małym gazie ( można krócej jeśli woli się polewy bardziej płynne). Bardzo często mieszać. Gdy masa będzie delikatnie zastygać na ściankach rondelka można przyozdobić nią sernik. Opcjonalnie na wierzch można wysypać dodatkową porcję pokrojonych daktyli. Sernik przechowywać w lodówce.

2 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie