Sałatka wegańska z wędzonym tofu,malinami i shitake
Dzisiaj przedstawiam Wam bardzo eksperymentalną sałatkę. Była totalną improwizacją- wyjątkowo udaną. Powstała dzięki współpracy z firmą POLSOJA, która szczodrze obdarowała mnie swoimi produktami. Jestem pewna, że połączenie smaków w sałatce może być dla niektórych nieco kontrowersyjne. Moim zdaniem warto pokusić się o spróbowanie, bo całość smakuje wspaniale! Polecam wszystkim spragnionym nowych doznań smakowych!
Składniki:
60 g quinoa ( przed ugotowaniem), 2 opakowania tofu wędzonego POLSOJA,
3-4 płaty suszonych glonów Nori,
garść nasion słonecznika prażonego,
250 g malin,
parę pasków oshinko ,
olej sezamowy,
2 garście pokrojonej sałaty,
250 g grzybów Shitake (świeżych),
Wykonanie:
Quinoę ugotować, ostudzić. Grzyby opłukać, zalać wrzątkiem, doprawić sosem sojowym. Po kilku minutach odcedzić i pokroić. Suche płaty Nori zalać wrzątkiem, doprawić sosem sojowym, odstawić aż do zmięknięcia, następnie wyciągnąć i pokroić w podłużne paski. Tofu pokroić, wsypać do miski. Zmieszać z posiekaną oshinko, sałatą i grzybami.Dodać ostudzoną quinoę i kaszę, polać olejem sezamowym, dokładnie wymieszać. Pod koniec wsypać słonecznik i maliny. Bardzo delikatnie zmieszać. Włożyć do lodówki na 30 minut.
コメント