• Marcela Nowak

Vero i kuchnie Świata. Sałatka wegańska z wędzonym tofu, malinami i shitake. 15.07.2022


Sałatka wegańska z wędzonym tofu,malinami i shitake

Dzisiaj przedstawiam Wam bardzo eksperymentalną sałatkę. Była totalną improwizacją- wyjątkowo udaną. Powstała dzięki współpracy z firmą POLSOJA, która szczodrze obdarowała mnie swoimi produktami. Jestem pewna, że połączenie smaków w sałatce może być dla niektórych nieco kontrowersyjne. Moim zdaniem warto pokusić się o spróbowanie, bo całość smakuje wspaniale! Polecam wszystkim spragnionym nowych doznań smakowych!


Składniki:

60 g quinoa ( przed ugotowaniem), 2 opakowania tofu wędzonego POLSOJA,

3-4 płaty suszonych glonów Nori,

garść nasion słonecznika prażonego,

250 g malin,

parę pasków oshinko ,

olej sezamowy,

2 garście pokrojonej sałaty,

250 g grzybów Shitake (świeżych),


Wykonanie:

Quinoę ugotować, ostudzić. Grzyby opłukać, zalać wrzątkiem, doprawić sosem sojowym. Po kilku minutach odcedzić i pokroić. Suche płaty Nori zalać wrzątkiem, doprawić sosem sojowym, odstawić aż do zmięknięcia, następnie wyciągnąć i pokroić w podłużne paski. Tofu pokroić, wsypać do miski. Zmieszać z posiekaną oshinko, sałatą i grzybami.Dodać ostudzoną quinoę i kaszę, polać olejem sezamowym, dokładnie wymieszać. Pod koniec wsypać słonecznik i maliny. Bardzo delikatnie zmieszać. Włożyć do lodówki na 30 minut.

12 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie