top of page

Vero i kuchnie Świata. Pstrąg w panierce otrębowo-orzechowej. 20.07.2022.

Zdjęcie autora: Marcela NowakMarcela Nowak

Niezwykle pyszna ryba. Chrupiąca orzechowa panierka, soczyste, delikatne mięso. Bardzo szybkie danie, nieskomplikowane. Gorąco polecam jako szybki, zdrowy obiad.Idealnie komponuje się

z brązowym ryżem i brokułami.


Składniki:

100 g pokruszonych migdałów, 100 g pokruszonych orzechów włoskich, otręby owsiane, łyżka klarowanego masła, 1 cytryna, sezam, mąka, 1 jajko, rozmaryn, tymianek, sos sojowy, pieprz

Wykonanie:


Filety opłukać, poruszyć pieprzem, ziołami, polać sosem sojowym, skropić cytryną, odstawić na 5-10 minut.Przygotować 3 miski. Do jednej wysypać mąkę, na drugą wylać rozbełtane jajko, na trzecią wsypać orzechy i otręby owsiane Panierować kolejno w: mące, jajku, bułce oraz orzechach. Rybę smażyć na rozgrzanym, wcześniej sklarowanym maśle, często obracając. Wyłożyć na talerz, poruszyć sezamem, obłożyć plastrami cytryny.

Podawać z ryżem i ulubionymi warzywami.

 
 
 

Comments


bottom of page