• Marcela Nowak

Vero i kuchnie Świata. Pikantna fasolka po bretońsku. 15.07.2022


Kolejna potrawa, która powstała dzięki współpracy z firmą POLSOJA. Fasolka jest aromatyczna, pikantna i bardzo smaczna. Niezwykle prosta do wykonania.

Fasolę moczy się noc wcześniej. Samo przygotowywanie nie jest zbyt pracochłonne.W 100 % wegańska przypadnie do gustu poszukiwaczom niebanalnych połączeń smakowych.

Przepyszne parówki sojowe Chili idealnie komponują się z resztą składników.

Polecam!


Składniki:

opakowanie parówek sojowych CHILI Polsoja,

245 g suchej fasolki ,,Biały Jaś",

2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,


2-4 duże pomidory, papryka czerwona,sól, pieprz,

2 cebule, olej kokosowy, 3 liście laurowe, ząbek czosnku, papryczka chili,

3 ziarna ziela angielskiego, suszony majeranek


Wykonanie:

Fasole namoczyć na noc. Następnego dnia podgotować ok. 2 godzin (nie dodawałam soli do wody). Cebulę, paprykę oraz chili posiekać. W czasie, gdy zaczyna mięknąć na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oleju kokosowego, podsmażyć cebulę, paprykę i drobno pokrojony czosnek. Pomidory pokroić, dodać do reszty, zaraz po nich pokrojone parówki sojowe Chili. Po ok. godzinie i 45 minutach gotowania fasoli dodać ją do reszty składników (można dodać ciut wody), doprawić pieprzem, solą i majerankiem. Wlać koncentrat pomidorowy, liście laurowe oraz ziele angielskie. Przykryć i podgotować razem ok. 15 minut. Idealnie smakuje na ciepło, z kromką świeżego chleba.

2 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie