• Marcela Nowak

Vero i kuchnie Świata. Otrębowe ciasteczka żurawinowe. 18.07.2022


Pyszne, zdrowe i chrupiące ciasteczka. Łatwe w przygotowaniu. Idealne na drugie śniadanie lub jako zdrowa przekąska. Z intensywnie wyczuwalną żurawiną długo zachowują świeżość.


Składniki:

szklanka mąki orkiszowej,

180 g otrąb granulowanych z żurawiną,

3/4 szklanki mixu płatków zbożowych,

3/4 łyżeczki sody,

70 g oleju kokosowego,

3/4 szklanki brązowego cukru

(lub miodu w mniejszych proporcjach),

pół szklanki żurawiny, jajko woda (opcjonalnie)


Wykonanie:


Mąkę i sodę zmiksować razem z płatkami i otrębami żurawinowymi. Dodać olej kokosowy, cukier i jajko. Zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciasto jest zbyt suche można dolać wody.

Pod koniec dodać żurawinę, wymieszać ( ja delikatnie zmiksowałam).

Ciasto przełożyć na stolnicę, wyrabiać do czasu gdy przestanie się kleić (można podsypać odrobiną mąki). Rozwałkować na grubość 0,6 cm. Wycinać kółka, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 - 180 stopni. Studzić na blaszce (zaraz po wyciągnięciu mogą być jeszcze miękkie).

4 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie