• Marcela Nowak

Vero i kuchnie Świata. Naleśniki szpinakowe z łososiem 03.08.2022




Najlepsze wytrawne naleśniki jakie zrobiłam! Puszyste, szpinakowe, aromatyczne. Idealnie współgrają z łososiem... Oto moja propozycja na dzisiejszą kolację.



Składniki na naleśniki: 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450g), ok. 300 ml mleka lub więcej, 2 jajka, ok 120 g mąki pszennej, ok. 2,5 łyżki oleju z orzechów włoskich, sól, pieprz, bazylia Składniki na farsz: Serek kanapkowy z chrzanem, Łosoś wędzony

Wykonanie:

Szpinak rozmrozić, lekko poddusić wraz z łyżeczką oleju z orzechów włoskich, posolić, popieprzyć, odsączyć. Gdy szpinak nieco ostygnie dodać mleko, mąkę, jajka, olej i przyprawy, dosolić i dopieprzyć. Odstawić na 15 min. Smażyć na minimalnej ilości masła ( ja smaruję nim patelnię tylko przed pierwszym naleśnikiem). Każdy naleśnik posmarować serkiem, położyć płaty łososia, zawinąć.

7 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie