top of page
Zdjęcie autoraMarcela Nowak

Vero i kuchnie Świata. Muffinki z kinder czekoladą i niespodzianką. 18.07.2022


Przepyszne wilgotne muffinki z niespodzianką! Nie skłamię, kiedy powiem, że to najlepsze babeczki na blogu. Nie są przesadnie słodkie, za to mocno kakaowe. W środku każdej znajduje się kostka białej czekolady. Zrobiłam je na wczorajszą imprezę rodzinną z myślą o młodszej części gości (przepraszam dziadku). O dziwo, cieszyły się jednakowym powodzeniem wśród smakoszy+7, jak i wśród tych bardziej doświadczonym koneserów + 70. Ozdobione fantastycznym czekoladowo-kokosowym kremem. Nie potrafiłam się oprzeć by całokształt zwieńczyć moją ukochaną czekoladką z dzieciństwa.


Składniki:

280 g masła, 150 g gorzkiej czekolady,

1 i 1/2 szklanki mąki, 1 i 1/2 szklanki cukru,

4 jajka, szklanka kakao,

łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej,

szklanka śmietanki 30%, 24 kostki białej czekolady, krem czekoladowo-kokosowy: 50 g czekolady gorzkiej 600 g mascarpone, 12-14 łyżek cukru pudru 1/3 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżki śmietanki kokosowej


Wykonanie:

ciasto:

Masło wraz z gorzką czekoladą roztopić w kąpieli parowej. Ściągnąć z ognia.W misce jajka utrzeć z cukrem, połączyć z kakaem i śmietanką. Lekko ostudzone masło i czekoladę wlać do składników w misce. Mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiać, połączyć z resztą składników, zmiksować na jednolitą masę. Formę do muffinków wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem do 1/2 wysokości.Białą czekoladę połamać na kawałeczki. Do każdego muffinka włożyć po jednej kostce czekolady, przykryć odrobiną ciasta ( tak, by masa sięgała do ok. 3/4 wysokości papilotek ). Piec w temperaturze 170 stopni C przez ok 20 minut ( ja piekłam w 160 stopniach na termoobiegu). Nie polecam piec dłużej bo muffinki zrobią się zbyt suche.Po upieczeniu wyciągnąć z formy i ostudzić.

krem: Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić, zmieszać z cukrem pudrem.Mascarpone połączyć z wiórkami i śmietanką. Gdy czekolada nie będzie już ciepła, dodać ją do reszty i dokładnie wymieszać. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego, wyciskać na babeczki. Ozdobić kinder czekoladą


Pozdrowienia dla Igi, która zgodziła się pozować do zdjęcia, oraz dla Pawła, który podjął się wyzwania zjedzenia 3 na raz!:

9 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page