![](https://static.wixstatic.com/media/948159_ded2dbda70d4496199ba0df76f2f8c70~mv2.jpg/v1/fill/w_531,h_800,al_c,q_85,enc_auto/948159_ded2dbda70d4496199ba0df76f2f8c70~mv2.jpg)
To danie powstało zupełnie przypadkowo. Z powodu braku pomysłu na obiad ,,wyczarowałam coś z niczego". Efektem był przepyszny makaron z dość oryginalnym, gęstym sosem. Wyczuwalny aromat ziół idealnie skompował się z delikatnym smakiem mozarelli, a dzięki cebulce potrawa nabrała wyrazistego smaku.
Składniki: (na ok. 2 porcje) 120 g ulubionego makaronu, 100 g serka śmietankowego, 50 g śmietany 30 % świeża bazylia, świeży rozmaryn, 1 średnia cebulka, 1 ząbek czosnku, 150 g mozarelli, puszka groszku, 1/3 szklanki słonecznika, sól, pieprz, oliwa z oliwek
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente, dodając do wody ok. łyżkę oliwy (by się nie skleił). Pokrojoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek posmażyć na oliwie z oliwek.
Mozarellę potrzeć na tarce, zmieszać z serkiem i śmietanką, dodać do cebulki, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Zioła posiekać, wsypać do reszty. Smażyć aż do roztopienia mozarelli. Gotowym sosem polać makaron, wierzch posypać groszkiem i słonecznikiem.
Comments