• Marcela Nowak

Vero i kuchnie Świata. Makaron z ziołami i groszkiem 22.07.2022


To danie powstało zupełnie przypadkowo. Z powodu braku pomysłu na obiad ,,wyczarowałam coś z niczego". Efektem był przepyszny makaron z dość oryginalnym, gęstym sosem. Wyczuwalny aromat ziół idealnie skompował się z delikatnym smakiem mozarelli, a dzięki cebulce potrawa nabrała wyrazistego smaku.


Składniki: (na ok. 2 porcje) 120 g ulubionego makaronu, 100 g serka śmietankowego, 50 g śmietany 30 % świeża bazylia, świeży rozmaryn, 1 średnia cebulka, 1 ząbek czosnku, 150 g mozarelli, puszka groszku, 1/3 szklanki słonecznika, sól, pieprz, oliwa z oliwek


Wykonanie:


Makaron ugotować al dente, dodając do wody ok. łyżkę oliwy (by się nie skleił). Pokrojoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek posmażyć na oliwie z oliwek.

Mozarellę potrzeć na tarce, zmieszać z serkiem i śmietanką, dodać do cebulki, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Zioła posiekać, wsypać do reszty. Smażyć aż do roztopienia mozarelli. Gotowym sosem polać makaron, wierzch posypać groszkiem i słonecznikiem.

10 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie