• Marcela Nowak

Vero i kuchnie Świata. Kruche różyczki z marmoladą. 25.07.2022



Postanowiłam zrobić komuś prezent... Długo zastanawiałam się nad tym, jaki wypiek zarówno przyciągnie wzrok, jak i będzie dobrze smakował. Różyczki okazały się idealne! Są pyszne, efektowne i wcale nie takie trudne w wykonaniu. Niezwykle kruche i delikatne. Polecam do popołudniowej herbaty. Marmolada idealnie współgra z pysznym kruchym ciastem. Dla mnie- wspaniałe połączenie!

Gorąco polecam!


Składniki:

450-500 g mąki pszennej, 4 żółtka, 1 całe jajko, 300 g masła, ulubiona marmolada, 200 g cukru pudru, ekstrakt z wanilii


Wykonanie:


Wszystkie składniki zmiksować. Wyrobić ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie rozwałkować na grubość 1,5- 2 mm. Wykrawać koła o średnicy max. 7-8 cm. Układać po 3 kółka, zaczynając od 2 zachodzących na siebie, na środek każdego nałożyć odrobinę marmolady. Przykryć trzecim kółkiem, posmarować marmoladą i zwinąć. ,,Rulon" przeciąć na pół - w ten sposób powstaną 2 różyczki. Piec na termoobiegu w 160-170 stopniach przez 15-20 minut.

7 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie