• Marcela Nowak

Vero i kuchnie Świata. Frittata z prosciutto z papryką i kukurydzą. 15.07.2022

Dziś przedstawiam Wam pomysł na szybki i smaczny obiad.

Frittata to włoska potrawa, której bazą są jajka. Smakiem przypomina omlet z ,,serowym wierzchem". Charakterystyczne dla frittaty jest to, że smaży się ją wolno, na małym ogniu ( w przeciwieństwie do omletu). Kwintesencją jest ser układany na wierzchu, zapiekany krótko w piekarniku.

W każdym razie... jest pyszna:) Gorąco polecam!


Składniki:

60 g quinoa ( przed ugotowaniem), 2 opakowania tofu wędzonego POLSOJA,

3-4 płaty suszonych glonów Nori,

garść nasion słonecznika prażonego,

250 g malin,

parę pasków oshinko ,

olej sezamowy,

2 garście pokrojonej sałaty,

250 g grzybów Shitake (świeżych),

Wykonanie:

Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulkę posiekać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy, podsmażyć cebulkę i czosnek. Dodać pokrojoną w paseczki paprykę oraz szynkę parmeńską. Do miski wbić jajka, rozbełtać, wsypać przyprawy, kukurydzę, wymieszać. Jajeczną ,,masę" wlać na patelnię, szybko wymieszać, wygładzić powierzchnię. Smażyć na małym ogniu aż do momentu, kiedy jajka będą ścięte od góry(można delikatnie potrząsać patelnią - nie mieszać). Gdy masa się zetnie na wierzch poukładać pocięty w paski ser, plastry pomidora oraz listki świeżej bazylii.Patelnię wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec aż do roztopienia się sera. Moim zdaniem najsmaczniejsza jest na ciepło.


Smacznego !


4 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie