• Marcela Nowak

Vero i kuchnie Świata. Domowy majonez na oliwie z oliwek. 11.08.2022


Dzisiaj mam dla Was coś innego. Do sałatki, którą przygotowałam tydzień temu potrzebowałam majonezu. Niestety, w lodówce go nie zastałam... Z braku czasu na wyprawę do sklepu pokusiłam się o zrobienie swojego, nieco innego niż zwykłe. Chciałam nadać mu trochę ,,charakteru". Zamiast oleju użyłam oliwy, która nadała mu bardzo specyficzny i moim zdaniem przepyszny smak. Był to kolejny eksperyment, który uzmaję za udany.


Składniki:


1 jajko, oliwa z oliwek, sól, pieprz, oregano, łyżeczka octu jabłkowego, łyżeczka soku z cytyny, łyżeczka cukru, łyżka musztardy Dijon


Wykonanie:


Uwaga: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową! Jajko wraz z musztardą, przyprawami,cukrem, octem i sokiem z cytryny rozmiksować na gładką masę.Na wolnych obrotach miksować całość, oliwę dodawać bardzo ostrożnie, z początku po kropelce. Wraz z miksowaniem majonez powinien zacząć gęstnieć, wlewać oliwe aż do uzyskania porządanej konsystencji.

3 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie