Marcela Nowak
Vero i kuchnie Świata. Domowy jogurt naturalny 21.07.2022.
Nie ma nic lepszego niż dobry, prawdziwy, domowy jogurt. Bez polepszaczy, zagęszczaczy i cukrów. Przepis jest bardzo prosty. Do jego wykonania potrzebne nam będą jedynie 2 składniki: dowolne mleko oraz kilka łyżek naturalnego jogurtu z kulturami bakterii. Przygotowanie go zajmuje nam dosłownie kilka minut, a efekt jest wpaniały. Można pokusić się o ,,doprawienie" jogurtów syropami owocowymi lub kakaem. Z powodzeniem, zachowując te same proporcje robiłam również jogurty na bazie mleka sojowego, ryżowego oraz migdałowego.

W każdym wypadku zostałam mile zaskoczona smakiem oraz konsystencją...
Gorąco polecam!
Składniki:
1 litr mleka ( u mnie 3,2 % )
150 g jogurtu naturalnego
+ wyparzony wcześniej termos oraz złoiczki z nakrętkami
Do garnka wlać mleko i nieprzerwanie mieszając ogrzać je mniej więcej do temperatury 40 stopni.
Ja jako "termometru" używam własnego palca. Temperatura jest odpowiednia kiedy czuję, że mleko jest ciepłe, lecz nie parzy.
Zdjąć garnek z ognia, dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Przelać wszystko do termosu, zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce na 10-20 godzin (w zależności czy lubimy jogurty kwaśne, czy nie).
Rano przelać gotowy jogurt do słoiczków, schłodzić. Polecam podawać ze świeżymi owocami oraz płatkami owsianymi, jako pyszne i zdrowe śniadanie!