• Marcela Nowak

Vero i kuchnie Świata. Czekoladowo-kokosowa granola crunchy z bakaliami. 05.08.2022.

J

uż od jakiegoś czasu chodziła za mną własna, chrupiąca granola. Taka, w której wiem co się znajduję, z ulubionymi składnikami. Długo zastanawiałam się nad zastąpieniem cukru miodem, jednak doszłam do wniosku, że połączenie miód-kakao do mnie nie przemawia... Crunchy wyszło bardzo chrupiące, idealne do porannego jogurtu .

Składniki można dowolnie modyfikować wedle osobistych upodobań.


Składniki na ok. 2 litry granoli: szklanka płatków owsianych, szklanka otrębów owsianych, 120-170 g brązowego cukru, pół szklanki suszonej żurawiny, garść orzechów piniowych, łyżeczka gałki muszkatałowej, garść suszonych moreli ( u mnie suszone na słońcu) garść suszonych śliwek garść jagód goji, pół szklanki posiekanych

orzechów nerkowych, 2 łyżki kakao, pół szklanki wody, 3/4 szklanki śmietanki kokosowej, 2 łyżki oleju z orzechów włoskich, łyżka ekstraktu z wanilii, cynamon, garść migdałów posiekanych


Wykonanie :

Zmieszać płatki, kakao, gałkę muszkatałową, cynamon, otręby, orzechy, żurawinę. Śliwki i morele pokroić, dołączyć do pozostałych składników. Dodać śmietankę kokosową, ekstrakty z wanilii i olej. W rondelku zagotować wodę stopniowo dodawać cukier aż do uzyskania syropu (ja dodawałam cukier na ,,wyczucie". Połączyć z resztą, zmieszać, przesypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni przez 30-40 min, mieszając średnio co 10 minut. Jagody goji dodać na ostatnie 10-15 minut pieczenia.

3 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie