To ciasto jest moją 100% improwizacją. Aż do samego końca nie miałam pojęcia jak będzie smakowało (i czy w ogóle będzie smaczne). Na szczęście okazało się, że moje obawy były bezpodstawne. Wyszło przepyszne! Słodkie, wilgotne. Powidła śliwkowe idealnie współgrają z kakaem i cynamonem- to one nadają całości przepyszny smak i charakter. Naprawdę warto upiec, by z przyjemnością delektować się pysznym ciachem podczas niedzielnej kawy. Moje ciasto dość długo się piekło, z pewnością dlatego, że było duże. Tak... dokładnie tak jak napisałam - BYŁO.
Ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej, 1,5 łyżeczki sody, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 260 g śmietany 18%, 100 g śmietany 30%, 4 jajka, 230 g masła 2,5 szklanki cukru do wypieków, 1,5 łyżki ekstraktu z prawdziwej wanilii
Proszek kakaowy: 1 i 1/3 szklanki cukru pudru, 4 kopiastych łyżek kakao, łyżka cynamonu +słoik powideł śliwkowych
Wykonanie:
Mąkę przesiać , zmieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. W osobnej misce masło utrzeć z cukrem, wbić jajka, dolać obie śmietany i ekstrakt z prawdziwej wanilii. Połączyć ze składnikami suchymi, zmiksować na gładką masę. Następnie przygotować warstwę kakaową. Zmieszać ostrożnie cukier puder z cynamonem i kakao. Ciasto podzielić na 3 części, proszek kakaowy na 2. Wlać pierwszą część ciasta do formy, opruszyć proszkiem, przykryć kolejną warstwą ciasta, wysypać resztę proszku i przykryć ostatnią częścią masy. Na wierzchu ciasta robić ,,kleksy" z powideł śliwkowych, delikatnie (przy pomocy patyczka lub widelca) ,,wprowadzić je do środka ciasta, malując w ten sposób wzory. Piec w temperaturze 175 stopni przez ok. 60-75 minut
.Polewa: W kąpieli wodnej zagotować śmietankę, połączyć z cukrem i mlekiem w proszku, wymieszać. Polecam użyć blendera by nie powstały grudki. Rozrowadzić na wierzchu ciasta, obsypać wiórkami.
Comments