• Marcela Nowak

Vero i kuchnie Świata. Chłodnik na botwince 18.07.2022

W gorące dni zazwyczaj nie ma się ochoty na ciężkiei ciepłe potrawy. Nachodzi nas ochota na orzeźwiające danie,które nie podniesie dodatkowo temperatury naszego ciała.

W czasie upałów idealnym obiadem jest chłodnik - pyszny,dobrze przyprawiony.

Poza walorami smakowymi posiada jeszcze jeden atut obłędny, w 100% naturalny kolor.

Nie można mu się oprzeć!


Składniki:

1 i 1/4 litra wody, 25 dag włoszczyzny, ( marchew, pietruszka, seler. por) pęczek botwinki, 30 g dag mąki, 250 g śmietany, 200 g kiszonych ogórków, 250 g wody po ogórkach kiszonych, 2 jajka, 1 łyżka siekanego koperku, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 2-3 liście laurowe, ziele angielskie, cukier, sól, proporcjach),


Wykonanie:


W dużym garnku z cielęciny ugotować wywar, posolić.

Dodać oczyszczoną włoszczyznę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotować aż warzywa będą miękkie.Botwinkę wyszorować, opłukać, ugotować, zetrzeć na tarce. Wywar z cielęciny przecedzić, mięso wyciągnąć, dodać botwinkę. Z mąki przygotować zawiesinę (połączyć mąkę z odrobiną zimnej wody ) dodać do wywaru, zagotować. Zupę połączyć ze śmietaną i ogórkami kiszonymi pokrojonymi w kostkę. Przyprawić do smaku cukrem, solą oraz wodą po ogórkach. Ugotowaną cielęcinę pokroić w kostkę, dodać do zupy. Chłodnik należy podawać ostudzony. Przed podaniem należy dodać pokrojone jajka oraz posypać koperkiem i szczypiorkiem.



0 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie