Marcela Nowak
Vero i kuchnie Świata. Łososiowe muffiny. 18.07.2022

W dzisiejszym menu wytrawne muffinki. Przepyszne, wilgotne,w 100% łososiowe! Z delikatnie wyczuwalną nutką czosnku i szczypiorku. Doprawione chrzanem sprawiają, że ciężko poprzestać
na jednej babeczce. Idealne jako drugie śniadanie, obiad lub kolacja. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Gorąco polecam! Mimo iż nie są słodkie u nas zniknęły w tempie błyskawicznym!
Składniki:
300 g mąki, 225 ml mleka,
80 g masła,
szczypiorek,
niecała łyżeczka chrzanu tartego,
pół ząbka czosnku,
sół,
pieprz,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 jajko
Wykonanie:
Mąkę przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia.
Dodać mleko i jajka. Masło rozpuścić, wlać do ciasta, wymieszać. Czosnek przecisnąć przez praskę, szczypiorek posiekać, chrzan potrzeć. Złączyć wszystkie składniki. Na koniec wędzonego łososia pokroić w cieniutkie plasterki, delikatnie połączyć z resztą składników. Doprawić solą i pieprzem.
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, napełnić do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut ( do tzw. ,,suchego patyczka" )