top of page
  • Zdjęcie autoraMarcela Nowak

Vero i kuchnie Świata. Łososiowe muffiny. 18.07.2022


W dzisiejszym menu wytrawne muffinki. Przepyszne, wilgotne,w 100% łososiowe! Z delikatnie wyczuwalną nutką czosnku i szczypiorku. Doprawione chrzanem sprawiają, że ciężko poprzestać

na jednej babeczce. Idealne jako drugie śniadanie, obiad lub kolacja. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.


Gorąco polecam! Mimo iż nie są słodkie u nas zniknęły w tempie błyskawicznym!


Składniki:

300 g mąki, 225 ml mleka,

80 g masła,

szczypiorek,

niecała łyżeczka chrzanu tartego,

pół ząbka czosnku,

sół,

pieprz,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

1 jajko

Wykonanie:

Mąkę przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia.

Dodać mleko i jajka. Masło rozpuścić, wlać do ciasta, wymieszać. Czosnek przecisnąć przez praskę, szczypiorek posiekać, chrzan potrzeć. Złączyć wszystkie składniki. Na koniec wędzonego łososia pokroić w cieniutkie plasterki, delikatnie połączyć z resztą składników. Doprawić solą i pieprzem.

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, napełnić do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut ( do tzw. ,,suchego patyczka" )

2 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page