• Marcela Nowak

Vero i kuchnie Świata . Tort truskawkowo-jagodowy 13.07.2022

Zaktualizowano: 14 lip

Ten tort dedykuję mojemu tacie, który 24 czerwca obchodził urodziny. Niestety, w ciągu tygodnia, będąc w ferworze walki

z projektami nie byłam w stanie poświęcić się sztuce kulinarnej.

Na szczęście straty nadrobiłam dziś. Zdecydowałam, że tort będzie lekki i nieskomplikowany. Przepis jest bardzo prosty a jego wykonanie nie zajmuje wiele czasu. Idealny na lato, owocowy i orzeźwiający. Puszysty biszkopt, truskawkowo-jagodowy krem...



Składniki:

biszkopt: 3/4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, 5 jajek, krem: 400 g serka Mascaropne, 350 ml śmietanki kremówki, ok. 1/3 szklanki uprzednio zmiksowanych

truskawek i jagód, 8-9 łyżek cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny,

Wykonanie:

biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i jajka. Obie mąki przesiać, połączyć z resztą składników. Formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem i opruszyć bułką tartą, przelać do niej ciasto. Piec w temp .160-170 C przez ok. 30 in (do tzw. suchego patyczka ) Ostudzić, przeciąć na 3 blaty. krem: Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku.Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, połączyć z mascarpone, musem owocowym i cukrem pudrem. Dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać.Blaty przełożyć kremem, pozostałością wysmarować górę i boki. Przyozdobić truskawkami przeciętymi na połówki. Włożyć do lodówki na co najmniej 30 min. Smacznego!

6 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie